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Letter to an Individual dated May 28, 1992

        This is in response to your letter requesting an opinion on
    whether, under the provisions of the Ethics Reform Act of 1989
    ("the Act"), Public Law 101-194, 5 U.S.C. App. § 501 et seq., you,
    as an appointee of the Mayor of the District of Columbia, would be
    permitted to hold a part-time teaching position at a local law
    school.  In particular, you sought an opinion on the applicability
    of sections 501 and 502 of the Act.

        I understand from your letter that you are a noncareer
    employee whose rate of basic pay is equal to or greater than the
    annual rate for GS-16, Step 1 of the General Service Schedule.
    You also stated that you teach one to three hours per week; that
    you accepted the offer to teach prior to your appointment; and
    that your position [at a D.C.] agency is not related to your
    teaching position.

        In accordance with section 503 of the Act, the Office of
   Government Ethics issued implementing regulations at 5 C.F.R. part
   2636.  55 Fed. Reg. 1721 (January 17, 1991).  The provision
   applicable to teaching by a covered noncareer employee may be
   found at section 2636.307.  Please note that under this provision,
   the decision to grant or deny advance authorization to teach for
   compensation must be in writing, is final, and may be made only by
   the Designated Agency Ethics Official (DAEO) or the Alternate
   Designated Agency Ethics Official (ADAEO).

        According to section 2636.307(d), the DAEO may authorize
   compensated teaching for a covered employee only when:

           (1) The teaching will not interfere with the
           performance of the employee's official duties or give
           rise to an appearance that the teaching opportunity was
           extended to the employee principally because of his
           official position;

           (2) The employee's receipt of compensation does not
           violate any of the limitations and prohibitions on
           honoraria, compensation or outside earned income
           contained in this part; and

Note: The honoraria ban was held unconstitutional by the U.S. Supreme Court in U.S. v. National Treasury 
Employees Union, 513 U.S. 454 (1995). 



           (3) Neither the teaching activity nor the  employee's
           receipt of compensation therefore will violate applicable
           standards of conduct or any statute or regulation related
           to conflicts of interests.

   You addressed the first of these criteria in your letter.

        The second criterion is affected by two changes that have
   occurred since you wrote to us.  First, the Act was amended by
   Public Law 102-90, and, second, on January 8, 1992, we amended our
   implementing regulations; both changes were effective on
   January 1, 1992.

        Under the Act, as amended, the term "honorarium" is defined
   for the purposes of this section as:

           a payment of money or anything of value for an
           appearance, speech or article (including a series of
           appearances, speeches, or articles if the subject matter
           is directly related to the individual's official duties
           or the payment is made because of the individual's status
           with the Government) by a Member, officer or employee,
           excluding any actual and necessary travel expenses
           incurred by such individual (and one relative) to the
           extent that such expenses are paid or reimbursed by any
           other person, and the amount otherwise determined shall
           be reduced by the amount of any such expenses to the
           extent that such expenses are not paid or reimbursed.

   5 U.S.C. App. § 505(3).

        In implementing the statutory change in the definition of the
   term "honorarium," this Office published a new exception to that
   definition.  57 Fed. Reg. 601 (January 8, 1992).  The effect of
   the new exception at 5 C.F.R. § 2636.203(a)(13) is to permit
   compensation for a series of three or more related speeches,
   articles, or appearances, provided that the subject matter does not
   directly relate to official duties and further that the payment is
   not made because of the employee's Government status.

        I suggest that you contact your agency ethics official to ask
   for a determination whether the subject matter that you teach is
   directly related to your official duties and whether payment is
   made because of your status with the Government.  If the answer to
   both of these questions is "No," and if in the course of your



   classes you make three or more different but related appearances
   or speeches, it would appear that your receipt of compensation
   would not violate the honoraria prohibition.  This would address
   the second criterion for authorization for teaching activity by a
   covered employee.

        The third and remaining criterion with respect to authoriza-
   tion for teaching activity, i.e., violation of applicable standards
   of conduct or any statute or regulation related to conflicts of
   interest, should also be taken up with the [ethics officer] for
   the District of Columbia.

        The [D.C. ethics official] has the authority to authorize
   teaching by a covered employee.  In accordance with section 504(b)
   of the Act, if you receive a written advisory opinion authorizing
   such teaching, and if you act in good faith in accordance with the
   provisions and findings of that opinion, you would not be subject
   to sanction under section 504(a) of the Act.

        What is not clear is whether, as an employee of the District
   of Columbia, you are a covered employee within the meaning of the
   Act.  The Act applies to "any officer or employee of the
   Government."  Neither the statute, nor the legislative history
   addresses whether Congress intended the Act to apply to officers or
   employees of the District of Columbia.  We have asked the
   Department of Justice for an opinion on the applicability of the
   Act to officers and employees of the District of Columbia.  Until
   we receive a response from the Department of Justice, if you assume
   that the statute is applicable, [the ethics official] may authorize
   your teaching.  If the Act is applicable, you will have followed
   the appropriate procedure.  If the Act is not applicable, the Act
   would have no bearing on your teaching.  We will, of course,
   notify you when we receive a reply from the Department of Justice.

        As you are probably already aware, on March 19, 1992, Judge
   Thomas Penfield Jackson of the U.S. District Court for the District
   of Columbia declared that section 501(b) of the Ethics Reform Act
   of 1989 (the honoraria ban) is unconstitutional as it applies to
   executive branch employees and permanently enjoined enforcement of
   the ban, but in the same opinion he also stayed the judgment and
   the permanent injunction pending appeal.  The Justice Department
   has until June 16, 1992, to decide whether to appeal Judge
   Jackson's decision.  We do not know at this time whether Judge
   Jackson's ruling will be appealed.



        However, even if Judge Jackson's decision is upheld or the
   Justice Department decides not to appeal, and even if you receive
   authorization to teach, the question of whether the 15-percent
   limitation on outside earned income in section 501(a) of the Act
   remains an open question dependent upon whether an officer or
   employee of the District of Columbia is an officer or employee of
   the Government.

        I hope this information is helpful to you.

                                   Sincerely,

                                   Stephen D. Potts
                                   Director


