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Letter to a Designated Agency Ethics Official 
dated September 12, 1997 

 
This is in reply to your letter of August 19, 1997, concerning a proposed waiver of the 

post-employment restriction at 18 U.S.C. § 207(c) pursuant to 18 U.S.C. § 207(j)(5).  The waiver 
would be granted by [your agency] to a former "senior" employee at [the agency] who currently 
serves as the Executive Vice President of [a branch of a corporation].  You indicate in your letter 
that [the former employee] has been identified as the individual who will soon become president 
of [the branch of the corporation]. 
 

Section 207(c) is a one-year restriction that prohibits a former senior employee from 
communicating to or appearing before his former department or agency, on behalf of another 
person or entity, with the intent to influence official action.  The bar applies to representational 
activity concerning virtually any matter, regardless of the nature of the former employee's 
involvement with the matter while employed by the Government.  Since [the former employee] 
retired in March 1997, his one-year "cooling-off" period will expire in March 1998.  Absent a 
waiver, section 207(c) would, until its expiration, significantly restrict the nature of [the former 
employee's] interactions with [the agency] concerning the agency's programs. 
 

If granted a waiver of section 207(c) under section 207(j)(5), [the former employee] 
would not be prohibited by section 207(c) from communicating with [agency] officials on behalf 
of [the branch of the corporation] concerning the matter or matters specified in the waiver, even 
if for the purpose of influencing Government action. Section 207(j)(5) provides that -- 
 

The restrictions contained in subsections (a), (c), and (d) shall not apply . . . if the 
head of the department or agency concerned with the particular matter, in 
consultation with the Director of the Office of Government Ethics, makes a 
certification, published in the Federal Register, that the former officer or 
employee has outstanding qualifications in a scientific, technological, or other 
technical discipline, and is acting with respect to a particular matter which 
requires such qualifications, and that the national interest would be served by the 
participation of the former officer or employee. 

 



Notably, [the agency] is proposing to waive the application of section 207(c) only.  Thus, 
your letter specifically indicates that [the agency] is not contemplating "a waiver of 18 U.S.C. 
§ 207(a) for any matters in which he was personally and substantially involved."  While section 
207(j)(5) clearly authorizes a waiver for a former senior employee that would extend to section 
207(a) as well, we see nothing to preclude the grant of a waiver more limited in scope.(1) 
 

Regulatory guidance published at 5 C.F.R. § 2637.207(b) provides that an exemption 
should be granted pursuant to this statutory provision only where the former employee's 
involvement is needed on a "continuous and comprehensive" basis.  Under that regulation, an 
exemption takes effect "upon the execution of the certification, provided that it is transmitted to 
the Federal Register." 5 C.F.R. § 2637.207(c).(2) 
 

According to your letter, [the former employee] has been involved with the [agency's 
mission] for 35 years.  After serving as a key member of [a] team during [a] program, he served 
for eight years in [a] Program Office.  You also indicate that [the former employee] was 
primarily responsible for [the agency's] response to the investigative efforts and 
recommendations for corrective action that were prompted by [an incident].  [The former 
employee] was serving as Director of [an agency] Center when he retired from Government on 
March 3, 1997. 
 

You indicate that "[t]he principal role of [the branch of the corporation] is supporting [the 
agency's project] effort."  You point out that, consistent with recommendations made by a team 
of outside experts in 1995, "development and upgrade contracts like those held by [the branch of 
the corporation] have been restructured to place more responsibility on the contractor to 
determine how to accomplish the work."  Since [the agency] plans to use [an agency product] 
through at least 2012, the [agency product] will require upgrades and modifications to ensure 
safe and productive use of the [product].  You note that [the branch of the corporation] "is one of 
the leading contractors in [the product] research and development and upgrade work . . . ."  For 
example, [the branch of the corporation] has recently completed the redesign of [a] center, has 
just been awarded a contract to upgrade [aspects of the product], and is currently participating in 
the design of the upgraded processing system at [the agency] Center. 
 

According to the list of qualifications provided to [the agency] by [the Corporation], the 
president of [the branch of the corporation] must possess "knowledge and understanding" of a 
variety of technical matters, including software, hardware development, integration of software 
and hardware, center design and development, communications, and "the functions, facilities, 
and systems necessary to support [the agency's missions]."  You observe that, with one 
exception, all of the qualifications articulated by [the corporation] focus on technical or 
technological skills. You believe that as president, [the former employee] "will be required to 
utilize those technological skills on a daily basis."  If unable to communicate freely with [the 
former employee] in the months prior to the expiration of the section 207(c) bar, you conclude 
that "there will be a seriously negative effect on the transition to private operation of the [agency 
product], the implementation of the upgrade program, and the concomitant impact on safety 
margins." 
 



After reviewing your letter of August 19, we are persuaded that the Administrator of [the 
agency] may grant the proposed waiver.(3)  We have not reviewed a draft of the proposed Federal 
Register certification.  However, we suggest that the certification should include, at a minimum, 
the name of the former employee; the Government position he last held; a summary of his 
outstanding qualifications in a scientific, technological, or other technical discipline; the identity 
of the employer on whose behalf he would be utilizing those qualifications; a description of the 
matter concerning which he would be communicating with his former agency; and a statement 
that the national interest would be served by his participation in that matter. 
 

As discussed earlier, [the agency] is proposing to waive 18 U.S.C. § 207(c) only.  Since 
we are satisfied that our analysis would apply equally to a waiver of section 207(a)(1) or (a)(2), 
you need not coordinate further with this Office in the event [the agency] determines to also 
waive one or both of those restrictions. 
 
 

Sincerely, 
 
Stephen D. Potts 
Director 

 
 
 
1. Section 207(a) also contains a two-year restriction, section 207(a)(2), which applies with 
respect to any particular matter, involving a specific party or parties, which was under a former 
employee's official responsibility during his last year of Government service.  Any waiver should 
clearly indicate whether it extends to this provision. (The limitations imposed by 18 U.S.C. 
§ 207(d) are not at issue in [the former employee's] case since he apparently did not serve in a 
"very senior" employee position while employed by [the agency].) 
 
2. Although 5 C.F.R. part 2637 relates to 18 U.S.C. § 207 as in effect prior to its substantial 
revision by the Ethics Reform Act of 1989, we are continuing to rely on section 2637.207 in 
relation to the interpretation of section 207(j)(5), pending the promulgation of a new regulation. 
 
3. See 5 C.F.R. § 2637.207(c) concerning the delegation of the Administrator's certification 
authority. 


