Ofice of Governnent Ethics
99 X 2

Letter to an Industry G oup
dated March 15, 1999

Your letter of January 12, 1999, requested advice from the
Ofice of CGovernnent Ethics (OGE) regarding acceptance of free
att endance by Governnent enpl oyees at wi dely attended gat herings,
and rel ated i ssues. You suggest ed sone possi bl e i nconsi stenci es on
these matters anpbng existing OGE advisory opinions, as well as
bet ween those opinions and the gift rules in the Standards of
Et hi cal Conduct for Enpl oyees of the Executive Branch regul ati on at
subpart B of 5 CF. R part 2635.

BACKGROUND

Your letter indicates that [an] Industry [Goup] of [a
Corporation] plans to cosponsor a fund-raising event with [a]
Foundation. As legal counsel for the [Industry Goup], you are
seeking OCGE' s advice on potential gift issues arising from that
cosponsor shi p. W understand from vyour letter that the
[ Corporation] is a nonprofit corporation conprising organi zations
interested in governnmental use of resources, and that the [Industry
G oup] is an advisory group within the [Corporation], nade up of
conpani es that [provide resources] to the Governnent and organi zed
t o enhance conmuni cati ons bet ween pr of essi onal Governnent resources
managers and the industrial comunity.

The [Industry Goup]/[Foundation] fund-raising event,
according to your description, wll include a dinner, Ilive
entertai nment, special recognition of a senior Governnment official
and a senior industry official for their support of [resources]
managenent in the Governnent, an opportunity for exchange of ideas
in an informal setting, an auction, and a raffle featuring a
Mercedes Benz as first prize. You anticipate that the price of
attendance will be $250 per person, with nore than 100 persons
expected to attend, i ncluding Congressional | eaders and
representatives of conpanies that are nenbers of the [Industry
G oup] .

Your inquiry concerns the [Industry Goup’s] proposal to
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invite senior Governnent [resources] managers, and [other] persons
in simlar positions, to attend w thout charge, courtesy of the
[ Foundati on]. These invitations would be extended to specific
Gover nnment enpl oyees, identified by job title or function, as well
as their spouses, and you are aski ng whether free attendance woul d
be acceptable under Governnent gift rules for wdely attended
gatherings. Alternatively, you suggest that persons ot her than the
event sponsors may be willing to defray the cost of attendance for
specific enployees. Your third alternative, if the first tw are
determned to be inpermssible, is for the [Industry G oup] and
[the Foundation] to offer all Governnment enployees a discount to
attend the event.

G FTS OF FREE ATTENDANCE AT WDELY ATTENDED GATHERI NGS
Regul atory and Interpretive Qui dance Extant

As your letter tacitly acknow edges, OCGE can provide advice
on these matters only for enployees in the executive branch of the
Federal Governnent. The Standards of Ethical Conduct for Enpl oyees
of the Executive Branch (Standards of Conduct) regul ati on, whi ch was
promul gated in 1992 and is codified at 5 C. F.R part 2635,
controls. You correctly observe that, under 5 CF R
§ 2635.202(a)(1), enpl oyees cannot accept gifts of free attendance
at an event froma prohibited source unless an exception applies.
The [Industry Goup] falls within the definition of a prohibited
source at 5 CF. R 8§ 2635.203(d) for enployees of certain Federal
agenci es, because a ngjority of the [Industry Group’s] nenbers seek
or conduct business with those Federal agencies. Even if the donor
is determned not to be the [Industry Goup] but instead the
[ Foundati on], which m ght not be a prohibited source, the sane gift
rules still govern, as the free attendance is being offered to
speci fi c Governnment enpl oyees because of their official positions.
See 5 C.F. R 88 2635.202(a)(2) and 2635.203(e).

Your letter recognizes that the gift ban’s exception for
certain widely attended gatherings, at 5 CF. R 8 2635.204(9g)(2),
potentially could permt invited Governnent enployees and their
spouses to accept free attendance fromthe [Industry G oup] or [the
Foundati on] as sponsors of this fund-raising event. As you know,
this exception enconpasses gatherings of nutual interest to a
nunber of parties, at which it is expected that a | arge nunber of
persons with a diversity of views or interests wll attend.
Further, this exception applies only after a determ nation by the
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enpl oyee’ s agency that attendance is in that agency’ s interest
because it will further agency prograns and operations. Were the
i nvitation has been extended by a person who has interests that may
be substantially affected by the performance or nonperformance of
an enployee’'s official duties, a determ nation of agency interest
must i nclude a witten finding that the agency’s interest outweighs
concerns about inproper influence on the enpl oyee’s perfornmance of
duties, or even the appearance thereof.

You are concerned about statenents in OGE s |Informal Advisory
Letter 89 x 2, which you believe mght be interpreted by sone
agencies to inhibit or limt their discretionin reaching a finding
of agency interest. |In evaluating whether such a finding woul d be
appropriate, that opinion noted that "charitable fund-raising
events are not customarily structured to facilitate an interchange
of ideas." Further, it expressed concerns beyond the gift
questi on, noting that OGE had "grave doubts as to the
appropri ateness of attendance at charitable fund-raising events by
executive branch enployees who are invited because of their
official positions.” The opinion noted that enployees are
prohi bited fromtaking any action which mght result in or create
the appearance of giving preferential treatnent, and that by
attendi ng such events, a Governnent enpl oyee "appears tacitly to be
endorsing the beneficiary organi zation by assisting in its fund-
raising effort.™

You query whether that opinion may be inconsistent wth OGE
I nformal Advi sory Letter 93 x 15, which acknow edged that a findi ng
of agency interest could be nade even for attendance at certain
soci al gatherings, since the focus for such a determi nation is not
on the nature of activity at a wdely attended gathering but on
whet her the gathering is of nutual interest to those in attendance
and will further agency prograns and operations.® Additionally,
you suggest that Exanple 2 followwng 5 CF. R 8§ 2635.203(c) of the
St andar ds of Conduct regul ati on appears to recogni ze a charitable
fund-raising event as suitable for a finding of agency interest
under the gift exception for certain wdely attended gatheri ngs.

Legal Anal ysis

! See also OGE Informal Advisory Letters 94 x 2 and 97 x 15.
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We do not find the two OGE opi ni ons which you referenced to be
pal pably inconsistent. Fund-raising events are only one type of
soci al gathering; others, such as receptions, nay nore clearly be
conduci ve to an exchange of ideas or otherw se nore readily support
a finding of agency interest. Concerning the regulatory exanple
that you cited, it sinply elucidates the manner of cal culating fair
mar ket val ue when determ ni ng whet her free attendance at an event
falls within the separate gift exception for gifts of $20 or |ess,
by illustrating that the face value of a ticket to a charitable
fund-raising event will typically exceed that anount. The exanple
nei ther supports nor vitiates the possibility that a charitable
event could neet the regulatory requirenents for a wi dely attended
gat heri ng.

W do not nean to inply that charitable fund-raising events
can never justify a finding of agency interest, nor do we consider
OCE Informal Advisory Letter 89 x 2 to interpose such a bar. As
your |letter acknow edges, each agency nust nake that determ nation
for itself, after considering the particular circunstances.
Furthernore, OCE Informal Advisory Letter 89 x 2 has been
circunscri bed to sone extent by the subsequent 1992 regul ati on on
St andards of Conduct. That regulation states in the introductory
text on gift exceptions at 5 CF. R 8§ 2635.204 that "an enpl oyee’s
acceptance of a gift in accordance with one of those paragraphs
[the gift exceptions] will be deenmed not to violate the principles
set forth in § 2635.101(b), including appearances."?

Nonet hel ess, we do not believe it would be appropriate or
necessary to rescind OGE Informal Advisory Letter 89 x 2. The
concerns about appearances and preferential treatnent that were
hi ghlighted therein may still provide rel evant considerations for
an agency’'s use in evaluating whether to approve an enployee’s
acceptance of free participation at wdely attendi ng gat herings as
being in the agency’s interest. Those types of concerns are now
built directly into the requirenents for each gift exception, as
illustrated by the wi dely attended gat heri ngs exception at 5 C.F. R
8§ 2635.204(9)(3)(i):

If the person who has extended the invitation has
interests that may be substantially affected by the

2 This text is quoted from the nost current version, as
anended at 63 Fed. Reg. 69993 (Decenber 18, 1998).
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performance or nonperformance of an enpl oyee’'s official
duties or is an association or organi zation the nmgjority
of whose nenbers have such interests, the enployee’ s
participation nmay be determned to be in the interest of
t he agency only where there is a witten finding by the
agency designee that the agency’'s interest in the
enpl oyee’s participation in the event outweighs the
concern that acceptance of the gift of free attendance
may or rmay appear to i nproperly influence the enployee in
the performance of his official duties.

See also the regul atory preanble to this section when it was being
revised in 1996, at 61 Fed. Reg. 42965, 42966 (August 20, 1996),
whi ch underscores t he need for agenci es to bal ance an event’s val ue
to their prograns and operations against appearance concerns,
before deciding that the wi dely attended gatherings exception can
be utilized.

In addition to the gift acceptance question of free attendance
at a charitable fund-raising event, enployees and their agencies
must separately consider the inplications of any involvenent in
such an event beyond nere attendance, whether in a personal or
official capacity. Those <concerns, detailed at 5 CFR
§ 2635.808, include restrictions, for exanple, on the enployee’s
solicitation of funds, participation in the conduct of a fund-
rai sing event, and use of official position, title or authority.

Donors Ot her than Event Sponsors

As an alternative to having the [Industry Goup] or [the
Foundati on] bear the cost of attendance for specific Governnent
enpl oyees, your letter suggests that certain nonsponsors m ght be
wlling to do so. An agency may approve nonsponsor gifts under the
exception for wdely attended gatherings where nore than 100
attendees are expected, if the value of such a gift will not exceed
$250, conditions which you indicate this event will satisfy. A
gift from soneone other than the sponsor of an event necessitates
this additional scrutiny and special limtation, as provided at
5 CFR 8 2635.204(9)(2) and (9)(5). Assuming that free
attendance at this event has been properly evaluated by the
[ ndustry Group] and [the Foundation] at $250 per person, you are
correct that a gift of free attendance to an enpl oyee froma non-
sponsor woul d preclude an additional such gift to that enpl oyee’s
spouse, as both are gifts to the enpl oyee and nust be aggregat ed.
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RELATED | SSUES

You had proposed a third alternative of offering a discount to
all Governnent enployees who wish to attend this event, if the
first two alternatives were not permtted by the rules. Si nce
those two alternatives are available, subject to each agency’s
exam nation and approval as outlined above, you may decide not to
explore the discount option. | f you do choose to consider that
mechani sm you should consult the gift exclusion that you cited at
5 CF.R § 2635.203(b)(4), and you may wsh to discuss the
specifics of such a plan with us directly.

Your letter also offered assurances that all event
partici pants woul d be adnoni shed about their own responsibility to
det er mi ne whet her they may accept any door prizes, raffle prizes,?
or other awards at this fund-raising event. W appreciate that
concern and concur that it is a matter for enployees and their
agencies to consider, utilizing the rules on gifts, especially the
gift exclusionat 5 C F. R 8 2635.203(b)(5) and OGE i nterpretations
thereof. |If the senior Governnment official that you plan to honor
at the event wll be receiving an award or attending officially,
that official and his agency may also want to consult 5 C F. R
8§ 2635.204(d) on achievenent awards and section 2635.808(a)(2) on
speci al wai ver of attendance fees.

Si ncerely,

St ephen D. Potts
Director

8 Any legal issues regarding the conduct of a raffle will be
|l eft to your exam nation; OGE expresses no opinion regarding that
matt er.
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