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Letter to a Member of the United States Congress
dated March 10, 1993

        This is in response to your letter of February 18, 1993,
   regarding the concerns of your constituent, [who is] President of
   [a] Society.  [Your constituent] has been informed by officials
   [of an executive branch Department] that, based on the Standards
   of Ethical Conduct for Employees of the Executive Branch, (5 C.F.R.
   § 2635, 57 Fed. Reg. 35006-35067 (Aug. 7, 1992)), (Standards of
   Conduct), he may not use [Department] resources to facilitate a
   meeting of the Society.

        The Standards of Conduct apply to employees of the executive
   branch.  While the Office of Government Ethics (OGE) issued the
   Standards of Conduct regulation, generally, ethics decisions
   involving individual cases are made by ethics officials at the
   individual's agency.  The officials at the agency have a hands-on
   knowledge of the affairs of the agency and are in the best posi-
   tion to make judgments involving their employees.

        As the [Department] has stated, the Standards of Conduct
   prohibit an executive branch employee from personally using public
   office for private gain.  Moreover, employees are required to
   protect and conserve Federal property and may not use it for other
   than authorized activities.  The idea that a Government employee
   may not use Government resources, including the employee's official
   time, to work on private matters--meaning business other than
   agency business--is a basic tenet of Government ethics repeated
   in Executive Orders 11222 and 12674 and the general principles
   which underlie the Standards of Conduct.  Since [your constituent]
   has requested the use of a Government vehicle, we also note the
   statutory prohibition against misuse of a Government vehicle found
   at 31 U.S.C. § 1344.

        One caveat to the rule against using public office for private
   gain is that if an employee is authorized by his or her agency
   pursuant to statute or regulation to use public property or time
   for an outside activity, the restriction on the use of public
   office for private gain is not applicable.  Under certain
   circumstances, for example, an employee may receive authorization
   in accordance with Chapter 252 of the Federal Personnel Manual



   (which is issued by the Office of Personnel Management) to use
   Government property in connection with a professional association.
   Furthermore, under subchapter 11 of Chapter 630 of the Federal
   Personnel Manual, employees may be authorized to take excused
   absences (otherwise known as administrative leave) to work on
   certain outside matters.  See also Federal Personnel Manual,
   Chapter 410, Subchapter 8 on Attendance at Meetings.  These
   provisions of the Federal Personnel Manual usually will not apply
   unless a determination is made by the employee's agency that the
   outside activity for which Government resources (such as the
   employee's time) will be used is related to the agency mission
   and is in the agency's interest.  These decisions are within the
   agency's discretion, except as such discretion is limited by an
   agency's statutory authorization, including appropriations
   authority, and other applicable statutes and regulations.

        I hope this general explanation will be of some help to
   your constituent.

                                   Sincerely,

                                   Stephen D. Potts
                                   Director


