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Letter to a Designated Agency Ethics Official
dated October 5, 1992

        This is in response to your memorandum dated August 31, 1992,
   regarding the acceptance of honoraria.  Enclosed with your
   memorandum is a copy of a memorandum dated August 14, 1992, that
   you addressed to a member of the staff of the Office of Government
   Ethics (OGE), and a copy of a letter dated July 27, 1992, that you
   received from [a fund], both of which provide additional back-
   ground information.

        These documents indicate that you have been invited by [a
   fund] to participate as a panelist in a symposium concerning [a
   memorial].  Each panelist will present a speech of approximately
   10 minutes.  The particular focus of the symposium will be the
   history of [the memorial], including its psychological and
   architectural impact.  [The fund] is prepared to offer you an
   honorarium of $250 for your participation.  You indicate that
   [your agency] "was deeply involved in the original design approval
   process, and still is whenever changes are proposed."  You state
   that you have been offered an honorarium because of your knowledge
   of the history of the design and competition.  You ask whether
   such an honorarium may be accepted.

        The Ethics Reform Act of 1989, as amended, (Pub. L. 101-194,
   as amended by Pub. L. 101-280 and Pub. L. 102-90) (the Act)
   establishes a ban on the receipt of any honorarium by a Federal
   employee.  Section 501(b) of the Act states that "[a]n individual
   may not receive any honorarium while that individual is a Member,
   officer or employee."  Section 505(3) of the Act, in relevant part,
   defines the term honorarium as follows:

           The term "honorarium" means a payment of money or any
           thing of value for an appearance, speech or article
           (including a series of appearances, speeches or articles
           if the subject matter is directly related to the
           individual's official duties or the payment is made
           because of the individual's status with the Government)
           by a Member, officer or employee . . .

   The OGE regulations implementing the honorarium provisions of the

Note: The honoraria ban was held unconstitutional by the U.S. Supreme Court in U.S. v. National Treasury 
Employees Union, 513 U.S. 454 (1995). 



   Act define the term "speech," in relevant part, as follows:

           Speech means an address, oration or other form of oral
           presentation, whether made in person, recorded or
           broadcast.

   5 C.F.R. § 2636.203(c).

        Your participation as a panelist in the symposium would be
   considered a "speech" within the meaning of the definition in the
   honorarium rule.  Consequently, the statutory prohibition would
   apply in this case, thereby barring your acceptance of any
   honorarium for the speech.

        In addition, the honorarium regulation notes that other laws
   and regulations may apply to the receipt of honoraria.  See
   5 C.F.R. § 2636.202.  In particular,

           [a]n employee is prohibited by the standards of conduct
           from receiving compensation, including travel expenses,
           for speaking or writing on subject matter that focuses
           specifically on his official duties or on the
           responsibilities, policies and programs of his employing
           agency.

   5 C.F.R. § 2636.202(b).  This provision of the honorarium rule
   codifies the guidance set forth in OGE informal advisory memorandum
   85 x 18 issued October 28, 1985, that addressed the subject of
   participation in privately-sponsored seminars or conferences for
   compensation.  This guidance is based on the principle contained in
   the currently effective standards of conduct that an employee may
   not use public office for private gain.  5 C.F.R. § 201a(a).

     These regulatory requirements are carried forward in the final
   rule governing employee standards of conduct that was recently
   published.  5 C.F.R. Part 2635 "Standards of Conduct for Employees
   of the Executive Branch," 57 Fed. Reg. 35006 (August 7, 1992)
   (effective February 3, 1993).  Section 2635.807(a) provides that,
   except for teaching certain courses, an employee shall not receive
   compensation from any source other than the Government for
   teaching, speaking or writing that relates to the employee's
   official duties.  Section 2635.807(a)(2)(i) provides that speaking
   relates to the employee's official duties if:

           (A) The activity is undertaken as part of the employee's



           official duties;

           (B) The circumstances indicate that the invitation to
           engage in the activity was extended to the employee
           primarily because of his official position rather than
           his expertise on the particular subject matter;

           (C) The invitation to engage in the activity was extended
           to the employee, directly or indirectly, by a person who
           has interests that may be affected substantially by
           performance of the employee's official duties;

           (D) The information conveyed through the activity draws
           substantially on ideas or official data that are
           nonpublic information as defined in § 2635.703(b); or

           (E) [Except for special Government employees], the
           subject of the activity deals in significant part with:

           (1) Any matter to which the employee presently is
           assigned or to which the employee has been assigned
           during the previous one-year period;

           (2) Any ongoing or announced policy, program or operation
           of the agency; or

           (3) In the case of a noncareer employee as defined in
           § 2636.303(a) of this chapter, the general subject matter
           area, industry, or economic sector primarily affected by
           the programs and operations of his agency.

   5 C.F.R. § 2635.807(2)(i)(A)-(E)(3).

        The subject of a speaking activity such as the one offered to
   you at the symposium could be seen as dealing in significant part
   with an "ongoing policy, program, or operation of the agency" or
   with subject matter primarily affected by [your agency's]
   operations, based on the fact that the [agency] has been involved
   in the design process in the past and would continue to be involved
   in any future changes in the [memorial].  Depending on the nature
   of your own personal involvement in matters relating to the
   [memorial], such a speaking activity might also relate to your
   official duties if the invitation were extended by a person who
   has interests that may be affected substantially by performance
   or nonperformance of your official duties.



        Future invitations made under different factual circumstances
  might implicate other provisions of the standards of conduct or the
  conflict of interest laws.  For example, 18 U.S.C. § 209 would
  prohibit a Government employee from accepting an honorarium from a
  private source for a speech given in the course of the employee's
  official duties.  These regulatory and statutory considerations
  would of course continue to apply even if the honorarium ban were
  to be lifted by Congress at some future time.

        I hope that this is responsive to your inquiry as it concerns
   your own particular situation.  If you have other questions
   concerning the honoraria regulation as it may apply to the staff or
   members of [your agency], please do not hesitate to contact my
   Office.

                                   Sincerely,

                                   Stephen D. Potts
                                   Director


