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Letter to a Federal Enpl oyee
dated April 6, 1999

This is in response to your letter dated February 27, 1999,
which the Ofice of Government Ethics (OGE) received on March 9,
1999. In your letter you asked "[i]n terms of ethical principles?
established for Federal enployees in the Executive Branch," if it
is appropriate for a Federal enployee who occupies a Conputer
Speci al i st position at [an agency] to (1) own and operate a private
conput er business that would design, build, sell and service |BM
conpati bl e personal conputers as well as provide field training to
i ndi viduals; and/or (2) work in the private sector as a conputer
syst em desi gner and consul tant.

As a prelimnary matter, we note that OGE s regul ati ons do not
contenplate direct consultation on ethics issues between OGE and
enpl oyees of other agencies. Rather, our regul ations provide that
enpl oyees shoul d seek advice fromtheir own agency ethics officials
and that those ethics officials may consult with this Ofice if
warranted. See 5 C F.R 88 2635.107(b), 2638.201-2638.204. One
reason for this arrangenent is that agency ethics officials
generally are in a better position than this Ofice to know or
develop the facts of a case and to understand their inplications
for agency progranms. Therefore, we cannot say whether a particul ar
i ndi vi dual enpl oyee may engage in any particul ar outside activity.
Nevertheless, we wll provide for you the follow ng general
information about restrictions on executive branch enployees’
outside activities.

Generally the executive branchw de Standards of Conduct and
the conflict of interest statutes do not pose a bar to any
particul ar type of outside activity. There are, however, a nunber
of restrictions in the Standards of Conduct and the conflict of
interest statutes that affect the outside activities of Government
enpl oyees. An enpl oyee’ s outside activity may require the enpl oyee
to disqualify hinself from working on certain Governnent work
assi gnnments. Under one of the conflict of interest statutes
(18 U.S.C. § 208), and subpart D of the Standards of Conduct, for
exanpl e, an enpl oyee nay have to disqualify hinmself fromworking on

L' W are presum ng that you used the term"ethical principles"
to nean the Standards of Ethical Conduct for Enployees of the
Executive Branch (Standards of Conduct), 5 CF. R part 2635, and
the conflict of interest statutes in chapter 11 of title 18, United
St at es Code.
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an assignment that will affect his own financial interests or the
financial interests of a corporation in which he is serving as an
officer, director, or enployee. This mght occur, for exanple,
when a Gover nnent enpl oyee’ s out si de enpl oyer has business with the
enpl oyee’ s agency. |In other cases, that sane statute as well as
subpart F of the Standards of Conduct could require an enpl oyee to
disqualify hinself from working on certain nmatters affecting
sonmeone wi th whom he is seeking enpl oynent outside the Governnent.

At 5 CF.R 8§ 2635.802, the Standards of Conduct provide that
an enployee nmay not engage in outside enploynment or an outside
activity that conflicts with his official duties. An activity
conflicts with an enployee’s official duties if it is prohibited by
statute or by an agency regul ati on suppl enenting the Standards of
Conduct;? or if the activity would require the enployee’s
disqualification from matters so central and critical to the
performance of the enployee’s official duties that the enpl oyee's
ability to performthe duties of his position would be materially
i npai red. Whether or not a proposed activity would "conflict” with
an enployee’s official duties, within the neaning of 5 CF. R
§ 2635.802, is a determnation to be made by an individual’'s
enpl oyi ng agency. The Standards of Conduct also contain
restrictions on service as an expert wtness, as well as
restrictions for enployees who engage in outside teaching,
speaking, and witing that is related to their official duties.
See 5 C.F.R 88 2635.805 and 2635. 807.°

The Standards of Conduct provide, at 5 CF. R 8§ 2635.801(c),
that an enpl oyee who i s engaged in an outside activity nust conply
with all applicable provisions set forth in other subparts of the
St andards of Conduct.® For exanple, subpart G of the Standards of
Conduct prohibits enpl oyees from using public office for private
gain, either their own or the gain of others. Under this subpart,
enpl oyees are prohibited from using their office for the
endor senent of any product, service, or enterprise. Additionally,
enpl oyees may not use or allowthe use of nonpublic information to

2 The [agency] is a conponent of [a] Departnent. The
Depart ment does not now have a suppl enmental regul ation.

> Except as it applies to certain senior noncareer enployees,
OCGE has advi sed agencies to no |onger enforce the prohibition in
section 2635.807(a) on acceptance of travel expenses in connection
with teaching, speaking or witing that is related to the
enpl oyee’s duti es. Section 2635.807(a) wll be anended
accordingly.

* This includes the general principle that an enpl oyee shal
endeavor to avoid actions creating an appearance of violating any
of the ethical provisions in the Standards of Conduct.
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further their own private interests or the private interests of
others, and may not use or allowthe use of Governnment property or
official time for other than authorized purposes. See 5 CFR
88 2635. 702, 2635.703, 2635.704, and 2635. 705.

Additionally, there are two laws (18 U S.C. 88 203 and 205)
t hat prohi bi t enpl oyees from representing others before
departnents, agencies, and courts if the United States has a direct
and substantial interest or is a party in the matters invol ved.
For exanple, these laws mght prohibit an enployee from seeking
official action from an agency on behalf of a private conpany.
These crimnal statutes are specifically described in the outside
activities provisions of subpart H of the Standards of Conduct.

Beyond the Standards of Conduct and the conflict of interest
| aws, the Federal Acquisition Regulation prohibits contracts
between the Federal Governnment and Governnent enployees, or
organi zations owned or substantially owned by one or nore
Gover nment enpl oyees. However, this prohibition does have a
"conpel i ng reason” exception for limted situations, such as when
the Governnent’s needs cannot otherw se be reasonably supplied.
See 48 C.F.R 88 3.601 & 3.602. Enpl oyees should contact
appropriate contracting officials within their agencies for nore
i nformati on about applicablerestrictions under Federal contracting
regul ati ons.

As the summary above indicates, there are a nunber of statutes
and regulations that could inpact the question of whether a
particul ar enpl oyee nmay engage in a particular outside activity.
O course, in many cases, none of these restrictions may apply to
an outside activity being contenpl ated by an enpl oyee. Therefore,
as noted above, we strongly encourage enployees to consult their
agency ethics official when they have any questions regarding the
application of ethics rules to an outside activity.

Si ncerely,

St ephen D. Potts
Director
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