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Letter to a Federal Official dated January 5, 1993

        You have asked whether Section 101(k) of Executive Order 12674
   provides authority for [your] Department to require employees to
   report violations of Department rules concerning computer security.
   As I understand it, Section 5 of the Computer Security Act of 1987,
   P.L. 100-235, requires agencies to develop and conduct training
   programs for employees in computer security awareness and accepted
   computer security practices.  In implementing this provision, [an
   agency within] the Department requires employees to sign a
   statement certifying that they will report any observed violations
   of Department rules and guidelines concerning computer security to
   an immediate supervisor or to security officer.

        Section 101 of Executive Order 12674 contains fourteen
   fundamental principles of ethical service to which all executive
   branch employees must adhere.  One of these principles is that
   "[e]mployees shall disclose waste, fraud, abuse, and corruption
   to appropriate authorities."  The provision is implemented in a
   regulation published by this Office at 5 C.F.R. 2635.101(b)
   (57 Fed. Reg. 35042) (August 7, 1992).  The regulation restates
   the principles listed in the Executive Order and instructs
   employees to apply the principles in determining if their conduct
   is proper in cases where some other part of the regulation is
   not specifically applicable.

        We believe an obligation to report "waste, fraud, abuse, and
   corruption" encompasses an obligation to report a violation of a
   Federal statute, such as the Computer Security Act of 1987.
   However, neither the regulation nor the Executive Order requires
   employees to report improper activities at any specific time
   (such as when an improper activity is merely suspected), to any
   particular authority (such as a supervisor or the Inspector
   General), or in any particular form (such as by means of a
   written report).

        The [agency] implementation raises the separate issue of
   whether either section 101(k) of the Executive Order or 5 C.F.R.
   2635.101(b) provides authority to require an employee to sign a
   written certification that he "will report an observed violation"
   of agency rules and guidelines regarding computer security.  While



   we do not rule out the possibility that such a written certifica-
   tion requirement could be specifically imposed by statute,
   as in the case of 41 U.S.C. § 423(l), we cannot say that either
   Executive Order 12674 or the implementing regulation provides the
   requisite authority for the [agency] requirement.  Absent a
   requirement that the underlying report of the violation be made
   in writing, we do not believe that the Executive Order should be
   interpreted to provide authority to reduce to writing what is
   essentially a promise to make the report.  Moreover, as was the
   case in implementing several other provisions of the Executive
   Order, we are reluctant to impose a written certification or
   reporting requirement that may provide a basis for disciplinary
   action separate and apart from an employee's failure to comply
   with the underlying substantive provision.

                                           Sincerely,

                                           Stephen D. Potts
                                           Director


