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Letter to a Designated Agency Ethics
Official dated February 25, 1981

     This Office has received your letter of February 2, 1981,
requesting our advice on the applicability of 18 U.S.C. § 207,
as amened by the Ethics in Government Act of 1978, to the
contemplated activities of a former Senior Employee of your agency.

   You stated in your letter that during his employment with
[your agency] the former Senior Employee was:

                 instrumental in the award of a
                 contract and has been involved
                 in the supervision of the
                 contract, both through direct
                 contacts with the contractor
                 and through [agency's] project
                 officer, an employee who was
                 under his supervision.  The
                 former employee wishes to
                 continue meeting with the
                 contractor or project officer
                 to provide his advice on the
                 contractor's performance, for
                 example, by reviewing and
                 commenting on drafts of the
                 report the contractor will be
                 obligated to furnish.

You further stated that the report relates to broad policy issues
and does not address issues involved in any ongoing [agency]
proceeding.  You noted that the former Senior Employee has a
philosophical interest in the report and not an expectation of
financial gain from the contract or the contractor.

     As a former Senior Employee defined by 18 U.S.C. § 207(d),
the provisions of 18 U.S.C. § 207(c) apply to this individual.
You have asked if this subsection would then prohibit the
former employee from pursuing the activities outlined above.

     First, the provisions of 18 U.S.C. § 207 do not restrict



a former employee from representing or making a communication
on behalf of the United States on a particular matter.  Clearly,
if [the agency] would like for this former employee to comment upon
drafts of the report required by the contract, it may do so, without
placing him in jeopardy of violating this law, by requesting him to
review the drafts.

     Your letter appears to indicate, however, that he wishes to take
this action on his own without being requested to do so by [the
agency].  It is our reading of this statute that he would be
prohibited by 18 U.S.C. § 207(c) from making these comments to
the Government project officer for a period of one year following his
termination of service. It would not, however, prohibit him from making
comments directly to the contractor.

     18 U.S.C. § 207(c) prohibits a former Senior Employee from
making, with the intent to influence, any oral or written com-
munication on behalf of anyone to the "department or agency in which he
served . . . in connection with any . . . contract . . . or other
particular matter . . . which is pending before such department
or agency or in which such department or agency has a direct and
substantial interest."

     From your letter it would appear that the former employee wishes
to influence the substance of the product of this contract through
oral or written communications to the Government project officer
either alone or in the form of comments on draft reports. This action
would fulfill all the required elements of section 207(c).
The communication would be made on behalf of "anyone" (himself)
to an employee of his former agency (the Government project officer)
in connection with a contract or other particular matter (the
report which was the subject of the contract) in which his former
agency had a direct and substantial interest (party to the
contract).  While the former employee may argue that the product of the
contract was only a report on broad policy issues and not a particular
matter, one cannot separate the governing terms of a contract from the
product itself.

     You argued in your letter that comments on a draft, rather
than being a particular matter, should be analogous to communications
of a citizen on broad policy issues and permitted under
example 2 following 5 C.F.R. § 737.11(d).  We disagree.  In the
example, the individual was voicing his opinion on a Department's
general emphasis in a certain area.  The situation you have set
forth in your  letter is easily distinguished in that this former



employee wishes to influence the final policy issues presented in a
specific report which is the subject of one identifiable contract.
He would not be commenting on a Department-wide policy, which is
the end result of a number of individual and distinct positions.

     18 U.S.C. § 207(i) contains an exception to subsection (c).
It states:

                 subsection (c) shall not apply
                 to appearances or
                 communications by a former
                 officer or employee concerning
                 matters of a personal and
                 individual nature . . . nor
                 shall the prohibition of that
                 subsection prevent a former
                 officer or employee from
                 making or providing a
                 statement, which is based on
                 the former officer's or
                 employee's own special
                 knowledge in the particular
                 area that is the subject of
                 the statement, provided that
                 no compensation is thereby
                 received, other than that
                 regularly provided for by law
                 or regulation for witnesses.

     You argue that 18 U.S.C. § 207(i) would apply, in this instance,
since the former employee is providing his views to the Government
project officer because of his own special knowledge in the particular
matter that is the subject of the statement, and that he is
doing so without compensation.  Your argument that the report was to deal
only with broad policy issues would tend to undercut the use of this
exception.  It is special knowledge of the individual with which this
exception isconcerned, not his special interest in the subject.  His
special knowledge in this case might be his knowledge of the terms of
the contract which is not, as you pointed out, the subject of his
comment. Further, the lack of compensation does not affect this
question.  One clearly may violate section 207(c) without receiving
compensation.  Section 207(i) does allow for specific types of
statements to be made if the former employee receives no
compensation.  Since we have determined that the contemplated
communications of this former employee do not fall within the type



of statements which may be made, it is of no consequence that the
former employee is not being compensated for making them.  We
cannot read this subsection to allow communications which are
otherwise prohibited simply because no compensation is received.

     As we pointed out earlier, the former employee may review the
drafts on behalf of [the agency] if requested by them to do so.
He may also make any comment he wishes directly to the contractor as the
contractor is not "the department or agency in which [he] served . . .
or any officer or employee thereof."  The contractor would not be
required to accept such "assistance" from the former employee but
should it do so, the former employee must be particularly careful
not to inadvertently violate section 207(b)(ii) by being personally
present at a meeting between the contractor and [the agency] concerning
the substance of the report or terms of the contract or violate
section 207(c) by somehow representing the contractor to the
agency after the contractor has accepted his assistance.

     If you or the former employee has any further questions with
regard to this letter, please feel free to contact this Office.

                                           Sincerely,

                                           J. Jackson Walter
                                           Director


